lauren elise clark
Risch_BW-plan.jpg

risch residence

risch residence

year / 2015-2016

location / risch, switzerland

lead designer / enea landscape architecture

project responsibilities / lead designer, site analysis, site visit, coordination with clients and construction manager, production of all concept, construction and permit drawings

project description /

The goal of this project was to transform an existing 1200 m2 garden void of vegetation into a lush one, which would envelop and enhance the existing, modern house. Designed for a young family of 5, this residential garden provides a variety of spaces for enjoyment, relaxation and play. Bamboo frames spaces and views, lending dynamism from movement and sound while creating the necessary privacy from neighboring properties and the public sidewalk. Alongside the bamboo, a calm plant palette of white hydrangea, yews, grasses and shade-loving plants creates harmony throughout the property. Existing Japanese maple trees were trimmed and relocated to new, more appropriate locations. A dining terrace with a custom outdoor kitchen includes a lounge area surrounded by hydrangeas, a spacious dining table for large family dinners and a new pine tree to provide shade and to grow up with the children. Having enough space for circulation was very important to the client in order to allow the children to run freely. 

In phase 2, the pool deck will be relocated to the opposite side of the existing pool to become a floating wood deck with a large pine tree emerging from beneath, providing shade for the new deck and the house during the hot summer months. This relocation of the pool deck increases the size of the primary lawn, creates more room for play and adds additional storage beneath. In the backyard, lush grasses are planted on an existing slope, and a proposed kitchen garden gives the family space to grow their own vegetables. 

* drawings/graphics by me while working at enea, unless otherwise indicated.

overall concept plan (enea landscape architecture)

overall concept plan (enea landscape architecture)

sun + shadow study

sun + shadow study

conceptual site sections

conceptual site sections

children's lawn and pool terrace view (drawn by Bruno Moser / enea landscape architecture)

children's lawn and pool terrace view (drawn by Bruno Moser / enea landscape architecture)

outdoor lounge and kitchen view (drawn by Bruno Moser / enea landscape architecture)

outdoor lounge and kitchen view (drawn by Bruno Moser / enea landscape architecture)

outdoor dining/kitchen area - before

outdoor dining/kitchen area - before

outdoor dining/kitchen area - after

outdoor dining/kitchen area - after